Daha iyi bir gelecek için kendimizi etik değerlere sahip ekolojik kumaşlar üretmeye adadık.
Daha iyi bir gelecek için kendimizi etik değerlere sahip ekolojik kumaşlar üretmeye adadık. Can Tekstil’de “SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”, kurumsal değerlerimizin bir parçası olarak, tüm faaliyetlerimizde
Küresel Sürdürülebilirlik Hedeflerine başarı ile ulaşılabilmek, sınırlı kaynaklarımızı etkin bir şekilde
kullanmak ve kalıcı değerler üretebilmek amacı ile
1995 yılında ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi;
1997 yılında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi;
2004 yılında ISO 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi;
2015 yılında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve politikalarımız rehberliğinde başlamış ve sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda
1996 yılında Oeko-Tex;
2015 yılından bu yana Higg Index ve
2019 yılında Global Recycled Standard (GRS) belgeleri tesisimize kazandırılmıştır.
Ayrıca 2008 yılında GOST-R sertifikasını da bünyesine katarak Rusya pazarı için oldukça önemli olan ihracat yapabilmek için olmazsa olmaz şartlardan birini yerine getirmiştir.
BCI (Better Cotton Initiative); Organik Pamuk, Sürdürülebilir Lyocell (Tencel™ Lyocell) ve İzlenebilir Viskon (Lenzing™ Ecovera™) kullanımı başta olmak üzere birçok uygulama, çalışmalarımızın temelini oluşturmaktadır.
Çalışmalarımızda, projelerimizin toplumsal fayda yaratmasına, uzun soluklu ve kalıcı yarar sağlamasına önem verilmektedir. Bu amaçla sürdürülebilirlik ilkelerimiz en iyi uygulamalar, standartlar ve metotlar yardımıyla geliştirilmekte ve yönetilmektedir.
Kurulduğu tarihten bu yana çevre ve insan sağlığını ön planda tutarken “Doğa Hep Can’lı Kalsın” prensibi ile tekstil sektöründe ISO 14001 belgesini alan ilk firmadır.
Verimliliğe önem veren firmamız bugüne kadar birçok ulusal ve uluslararası öncü projeleriyle bölgeye ve topluma sayısız fayda sağlamıştır.
Kumaşlarımız 1996 yılından bugüne STANDARD 100 by OEKO-TEX® sertifikalıdır.
Tekstil kaynaklı atık gazların sera üretiminde yeniden değerlendirilmesi, ekolojik kimyasal tercihi, ekonomizer kullanımı, SIEMENS enerji verimliliği projesi, kojenerasyon birimimizin faaliyete geçmesi ve üretimde otomatik boyarmadde/kimyasal dozajlama sistemi yatırımları son yıllarda ön plana çıkan temiz üretim odaklı iyi uygulama örnekleridir.2004 yılında “T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” bünyesinde yürütülen IPPC-IMPEL projesi ile pilot işletme olarak seçilmiş ve tekstil sektöründe temiz üretim ilkelerini esas alan bu projede firmamız önemli tecrübeler elde etmiştir.Türkiye’nin 25 nehir havzasından biri ve öncelikli olarak korunması gereken alanlarından biri olan Ergene Havzası’nda 2019 yılında uluslararası Sivil Toplum Örgütü öncülüğünde başlatılan “Temiz Üretim” projesinde yer alan firmamız bu alandaki tecrübelerini arttırmayı ve diğer işletmelere temiz üretim konusunda örnek olmayı hedeflemektedir. (Ayrıntılı bilgi için www.wwf.org.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz.)
Firmamızın Entegre Üretim Tesisindeki tekstil ve tarım faaliyetleri için elektrik, doğalgaz ve buhar enerjisi; Merkezdeki idari faaliyetleri için elektrik ve doğalgaz enerjisi kullanılmaktadır.
Enerji faaliyetlerinin sürekliliği ve verimliliği hedefi ile 1996 yılında firmamıza kazandırılan Kojenerasyon Tesisi, zaman içinde fabrikanın artan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulu gücünü 2009 yılında arttırarak kendi enerjisini sürekli karşılar hale gelmiştir.
2015 yılında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistem Belgesi’ni alarak faaliyetlerinde standartlara uygun çalıştığını kanıtlamıştır. Enerji faaliyetlerinin yürütülmesinde sahip olduğumuz ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ile tüm süreçlerimizi ve değerli çalışanlarımızı güvence altına almaktayız.
Yeni makine/cihaz yatırımlarımızda ve mevcut ekipmanlarımızda enerji verimliliği başlıca odak noktamızdır. 2018 yılından itibaren entegre tesisimizde enerji tüketimimizi azaltmak için aydınlatmada standart floresan aydınlatma yerine LED aydınlatmaya geçilmiştir. Tesisimizde enerji etütleri düzenli gerçekleştirilmekte, enerji verimliliği ve enerji izlenebilirliği sağlayacak projeler alanında uzman ekibimiz tarafından yürütülmektedir.
1993 yılında tesisimiz bünyesine kazandırılan Boya ve Apre İşletmemizde her türlü karışıma sahip dokuma kumaşlar başarıyla boyanırken aynı yıl faaliyete başlayan Atıksu Arıtma Tesisi firmamızın tekstil terbiye işlemlerinden kaynaklanan çevresel etkilerini kaynağında azaltmaktadır. 26 yılı aşkın süredir faaliyetine kesintisiz bir şekilde devam eden Boya Apre İşletmemizde yenilediğimiz makine yatırımları ile su ve kimyasal tüketimlerimizde ciddi tasarruf sağlanmış, iş sağlığı ve güvenliği açısından riskler en aza indirgenmiştir.
Boya ve Apre prosesi sonunda ortaya çıkan atıksu, Atıksu Arıtma Tesisi Laboratuvarı’nda günlük, haftalık, aylık ve yıllık periyotlarla izlenerek ulusal ve uluslararası deşarj standartlarına uygun bir şekilde yönetilmektedir. Çalıştığımız Global Markaların 2011 yılında “Detox” kampanyası ile taahhüt ettiği “2020 Zero Discharge of Hazardous Chemicals –Tehlikeli Kimyasalların Sıfır Deşarjı” 2020 yılı hedefi doğrultusunda talep edilen çalışmalar yürütülmektedir. Şeffaflık ilkesine önem veren firmamız atıksu testlerini ZDHC Gateway portalında (www.roadmaptozero.com ) ve “The Institute of Public & Environmental Affairs” (wwwen.ipe.org.cn) web sayfasında yayınlamaktadır.
Su ve kimyasal tüketiminin en yoğun olduğu Boya ve Apre tesisimizde yürütülen ulusal destekli projemiz ile tehlikeli maddelerin sıfır deşarjı ve kumaş boyama prosesinde tüketilen su ve deşarj edilen atıksu miktarlarının online olarak izlenmesi hedeflenmiştir.
Kimyasal Yönetim Sistemi Politikamız
1. Faaliyetlerimizde Güvenilir, Sürdürülebilir ve İzlenebilir Kimyasallar Kullanarak Çevre Dostu Ürünler Sunmak,
2. Temiz Üretim Uygulamalarını Yürütmek,
3. Mevcut En İyi Uygulamaları Takip Ederek Sürekli Gelişim Göstermek,
4. Kimyasal Maddelerle Çalışırken İş Sağlığı Ve Güvenliğine Uymak.
Üretim faaliyetlerimizde çevresel etkimizi azaltacak çalışmalara önem verilmektedir. Kurulduğu tarihten bu yana boya apre işlemlerinde çevre hassasiyeti ile firmamız uluslararası gerekliliklere uygun, biyolojik ayrışabilirliği yüksek, çevreye etkileri azaltılmış ve pozitif listelerde yer alan sertifikalı kimyasallar tercih etmekte ve Detox 2020 ZDHC hedeflerine uyum konusunda gerekli çalışmalar yürütmektedir. Çalışanlarımıza düzenli olarak verdiğimiz eğitimler ile kimyasallarla çalışma konusunda gerekli bilgilendirmeler sağlanmaktadır.
Tesisimizde gerçekleşen tekstil ve tarım üretim faaliyetleri sonucu çıkan katı atıklar ulusal ve uluslararası gerekliliklere uygun şekilde kaynağında ayrıştırılarak Çevre Bakanlığı’na beyan edilmekte ve %99 oranında geri dönüşüme kazandırılmaktadır. 2019 yılında yürürlüğe giren “Sıfır Atık” kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir. Ulusal ve uluslararası sektörel ihtiyaçlarımıza cevap verecek şekilde geliştirilen temiz üretim uygulamalarına ve döngüsel ekonomi modelini destekleyen geri dönüştürülmüş hammadde kullanımı çalışmaları projeler ile yürütülmektedir.İşletmelerimizin çevresel etkilerini azaltmak adına faaliyet gösterdiğimiz tekstil ve tarım alanındaki üretim atıkları yeniden değerlendirilmeye başlanmıştır.Kumaşlarımızda kullandığımız birincil, sentetik tekstil malzemeleri yerine doğada kolayca ayrıştırılabilir malzemeler kullanarak Ar-Ge ve kumaş tasarım çalışmalarına başlamıştır.2019 yılında Global Recycled Standard (GRS) belgesinin alınması ile firmamız küresel anlamda kumaş üretiminde geri dönüştürülmüş ürün kullanımını desteklemektedir.
Kurulduğu tarihten bu yana teknoloji yatırımları ile büyüyen firmamızda 2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayı ile faaliyetlerine başlayan Can Ar-Ge Merkezi öncelikle müşteri talepleri ve sektör piyasa eğilimleri doğrultusunda projelerine artan bir ivme ile devam etmektedir. Proje çalışmalarımızda sektörümüzün ihtiyaç duyduğu ulusal ve uluslararası fayda esas alınarak inovasyon konusunda öncü olunması, fikri ve sinai hakların korunması ve sektörümüze kazandırılması hedeflenmektedir. Tekstil sektöründe kurulu 27. Ar-Ge Merkezi olan “Can Ar-Ge Merkezi” tekstil sektörünün yanında enerji ve tarım alanlarında da faaliyet göstermektedir. Sanayi- Üniversite ve Sanayi-Sanayi çerçevesinde yürütülen işbirlikleri ve projeler ile önemli teknik ve ticari kazanımlar elde edilmektedir.
Sosyal Sorumluluk Politikamız
Üretimin, Hizmetin ve Yönetimin her aşamasında ‘ÖNCE İNSAN ’ prensibi ile hareket eden,
1- Çocuk işçi çalıştırmanın önlenmesi: Çocuk ve genç personel çalıştırma usul ve esaslarına uygun hareket etmeyi ve 18 yaşın altında personel istihdam etmemeyi,
2- İstek dışı/zorla çalıştırılmanın önlenmesi: Hiçbir çalışanımızın hiçbir konuda baskı altında ve borca dayalı çalıştırmamayı, tüm çalışanlarımızın eşit şartlar altında kendi rızaları ile uygun pozisyonlarda istihdam etmeyi,
3- İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması: Risk analizine dayalı proaktif bir yaklaşım benimsemeyi, tüm çalışanların iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına katılımını sağlamayı ve çalışanların genel sağlığını ön planda tutan sistemi,
4- Temsil edilme özgürlüğü: Çalışanlarımızın temsil haklarına saygı göstermeyi
5- Ayrımcılığın önlenmesi: Çalışanlarımızı istihdam ederken ırk, renk, dil, etnik köken, siyasi görüş, medeni durum, yaş, hamilelik veya cinsiyet ayrımına göre değil, iş yapabilme becerilerini esas alarak istihdam etmeyi;
6- Disiplin/kötü muamele ve tacizin önlenmesi (Mobbing): Her çalışanın kişiliğine ve onuruna saygı göstermeyi, kurumsal cezal andırma yapmamayı, sözlü, fiziksel veya psikolojik taciz ya da zorlamaya izin vermemeyi,
7- Çalışma saatlerinin belirlenmesi: Çalışma saatlerinin belirlenmesinde yürürlükteki kanun ve yükümlülüklere, fazla mesaide gönüllülük esasına uymayı,
8- Ücret ve ödemeler/Sosyal haklar: Kanunlar ve toplu iş sözleşmesi ile karara bağlanan normal ve fazla çalışma ödemelerini yapmayı, çalışanlara toplu iş sözleşmesinde belirlenmiş olan sosyal yardımları sağlamayı,
9- Çevrenin Korunması: Yürürlükteki çevre mevzuatına uymayı, müşterilerimizin çevre konusundaki şartlarını da göz önünde bulundurarak çevre boyutları ve etki değerlendirilmesine dayalı olarak doğanın korunması ve kirlenmesini önlemeyi ve kaynağında azaltmayı,
10- Yasa ve diğer yükümlülüklere uyum: Yürürlükteki kanun ve yönetmelikleri, müşterilerimizin iş ortaklığı kurallarına ve gönüllü olarak uyguladığımız yönetim sistemleri standartları şartlarına uygun olarak faaliyetlerimizi yürütmeyi,
11- Eğitim: Çalışanların eğitim düzeyi şirketin genel seviyesini belirler mantığıyla, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği & çevre koruma bilincini artırma, mesleki ve kişisel gelişimlerine destek olmak için eğitimler düzenleyerek, çalışanların gelişimi dolayısıyla şirketin sürekli gelişmesi sağlamayı,
12- Tedarikçilerle ilişkiler: Çalıştığı tedarikçi firmaların sosyal uygunluk faaliyetlerini değerlendirmeyi, değerlendirme sonuçlarını aksiyon planları ile izlemeyi ve sosyal uygunluk düzeylerini kademeli olarak yükseltmeyi,
13- Rüşvetin Önlenmesi: Tüm çalışan ve tedarikçilerimizden maddi kazanç sağlayan hiçbir hediye ve ödemeyi hiçbir koşulda kabul etmemeyi ve bu tür taleplerde bulunmamayı, bir sistem çerçevesinde yürütmeyi, devamlılığı sağlamayı ve sürekli geliştirmeyi taahhüt ederiz.
2008 yılında faaliyet gösterdiğimiz tekstil sektöründe bir ilk olarak firmamıza kazandırdığımız OHSAS 18001 belgemiz ile tüm çalışanlarımızın iş ortamında karşılaşabileceği riskleri sistematik bir şekilde değerlendirerek bu risklerin önlenmesi adına gerekli tüm tedbirleri alıyoruz.
Tüm çalışanlarımıza düzenli olarak verilen eğitimlerle de gerekli bilgilendirmeyi sağlıyoruz.
Tüm çalışanlarımızın yöneticilerine ulaşması ve öneri/şikâyetlerini bildirebilmeleri için etkin bir iletişim sağlıyoruz. Başarı ile tamamladığımız düzenli bağımsız sosyal denetimler ile müşterilerimizle olan iş bağlantılarımızı arttırıyor ve sürekli gelişimi desteklediğimizi beyan ediyoruz.
Tesisimiz bünyesinde insana yakışır temiz ve güvenilir bir çalışma ortamı sağlıyoruz. Tüm çalışanlarımıza öğle yemeği ve servis hizmeti sağlamaktayız. Şirketimizde 24 saat boyunca ambulans ve sağlık ekibimiz bulunmaktadır. Personelimize dinlenme saatleri içerisinde lokalimizde masa tenisi, langırt, bilardo ve tavla oynama zevkini yaşatmakta, sosyal ve kültürel faaliyetlere zaman ayırabilmelerini desteklemek için de gezi, tiyatro, konser aktiviteleri ve futbol, voleybol, bowling, langırt, tavla turnuvaları düzenlemekteyiz.
1- Yönetim Sistem Standartlarını Uygulamak ve Sürekli İyileştirmek.
2- Faaliyetlerimizde, İlk Defada ve Her Defasında Doğruyu Yapmak.
3- Yasal Mevzuatlara ve Diğer Yükümlülüklere Uymak.
4- Müşteri Beğeni ve Taleplerini Karşılayan Ürün ve Hizmet Sunarak Müşteri Memnuniyetini Sürekli Kılmak.
5- Çalışanlarımızın Katılımıyla Ekip Çalışması ve Doğru Bilgi Alışverişini Sağlamak.
6- Teknolojik Yenilikleri Takip Ederek Tüm Çalışanlarımızı Eğitmek, Yetkinliklerini ve Bilinç Düzeyini Artırmak.
7- Faaliyetlerimizin Çevre ve İnsan Sağlığına Etkilerini Kontrol Altında Tutmak.
8- Çalışanlarımızın ve Paydaşlarımızın Kalite & Çevre & İSG & Enerji Verimliliği Bilincini Geliştirmek.
9- Doğal Kaynaklarımızı Bilinçli ve Etkin Kullanarak, Atıkları Azaltmak ve Kirliliği Önlemek.
10- Sağlıklı ve Güvenli Çalışma Ortamının Sürekliliğini Sağlamak.
11- Meydana Gelebilecek Kazaları Azaltmak İçin Riskleri Güncellemek ve Önlem Almak.
12- Enerji Verimliliğini Artırmak Amacıyla, Enerji Maliyetlerini Düşürmek ve Enerji Kullanımında Tasarruf Sağlamak.
Can Tekstil olarak kurulduğumuzdan bu yana bölgemize yaptığımız yatırımlar ile sektörün öncü ve itici güçlerinden biri olmaya devam ediyoruz. “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ve “Küresel İlkeler Sözleşmesi” nin tüm ilklerini gönüllülük esası ile benimsenerek tekstil ve tarım alanlarında verdiğimiz kaliteli hizmetler ile güçleniyoruz.
“Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” hakkında ayrıntılı bilgi için;
https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/sustainable-development-goals.html