I AM GREEN! INNOVATOR! I AM SMART! MEDE HOME

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

ÜRÜNLER

RECYCLED POLYESTER: Kullanılmış pet şişelerin toplanarak geri dönüşümü ile elde edilen elyaf ve/veya ipliklerin tekrar üretime kazandırılması sürecidir. Bu proses ile elde edilen elyaf ve/veya ipliklerden üretilen dokuma kumaşlarımızın teknik/fiziksel özelliklerinin normal Polyester elyaf/iplik ile üretilen kumaşlara göre farklılık göstermemekte, avantaj olarak da çevreye olan olumsuz etkisi azalmaktadır. Çünkü R-Pet üretimi için gerekli enerji, normal Polyester üretimi için gerekli enerjiye göre daha azdır. Üretim için doğadaki atık pet şişelerin toplanması ile çevre kirliliği ve üretimimizde daha fazla R-Pet kullanarak hammadde olarak petrole bağımlılığımız azalmaktadır. Şirketimizin ve küresel hazır giyim markalarının sürdürülebilirlik hedef ve taleplerine uymak için kumaş üretimimizde doğal kaynakları ve çevresel etkiyi azaltmaya çalışıyoruz.

Bu doğrultuda gerek yeni kumaş tasarımlarımızda gerekse mevcut kumaş kalitelerimizde normal Polyester yerine R-Pet elyaf kullanımımızı arttırarak izlenebilirlik, şeffaflık adına bu sürecimizi GRS (Global Recycle Standard) ile yönetiyoruz. Can Tekstil olarak Haziran 2020 itibariyle üretim sürecimizde kullandığımız Polyester’ in %25’i R-Pet’ tir.

  LENZING TENCELTM: TENCEL™ markalı Lyocell elyafı, sürdürülebilir doğal hammadde olan ağaçlardan çevreye duyarlı proseslerle üretilmektedir. TENCEL™ Lyocell elyafı doğal konforuyla tanınmaktadır ve kumaşların estetiğini ve işlevselliğini artırmak için pamuk, polyester, akrilik, yün, ipek ve pamuk gibi çok çeşitli tekstil lifleri ile karıştırılabilmektedir. TENCEL™ Lyocell elyaflarının benzersiz fiziksel özellikleri, yüksek mukavemet, verimli nem emilimi ve cilde yumuşaklık sağlar. Ayrıca botanik kökenli, sürdürülebilir üretim, cilt yumuşaklığı, uzun süreli yumuşaklık, ipeksi pürüzsüzlük, gelişmiş nefes alabilirlik, renk tutma ve biyolojik olarak parçalanabilirlik gibi özellikler sunabilmektedir. CAN TEKSTIL olarak uzun yıllardır %100 TENCEL Lyocell veya TENCEL Lyocell’ in diğer elyaf karışımları ile çok farklı konstrüksiyon ve tuşelerde üretim yapmaktayız ve ürettiğimiz kalitelerimizi izlenebilirlik ve şeffaflık adına Lenzing firması tarafından sertifikalandırarak müşterilerimize sunmaktayız.

  • LENZING™ Lyocell Micro: Micro teknolojili TENCEL™ Lyocell elyafı da sürdürülebilir ormanlardan üretilen ekstra ince ve hafif selülozik elyaftır. Micro TENCEL™ Lyocell elyafı nazik yumuşaklığı ve hafifliği ile daha kalıcı doğal bir konfor sunar. TENCEL™ Lyocell elyafı içeren kumaşlar, üstün nem emme özelliğiyle cildin doğal konforunu sağlamaktadır. Lenzing' in Lyocell elyaf grubu altındaki Micro teknolojisi ile selülozik elyafa daha fazla hafiflik ve yumuşaklık katarak, ince dökümlü hafif kumaşlar üretiyoruz.

LENZING REFIBRATM: Lenzing firması tarafından geliştirilen Refibra teknolojisi, kumaş ve giysilerde kullanılan ve zaten çevre dostu bir elyaf olarak pazarda başarılı olan TENCEL™ Lyocell elyaf üretmede kullanılan ağaç hamurunun yanı sıra pamuklu giysi üretiminden kalan artıkları da kapsamaktadır. Böylece Refibra ™ elyafı, tekstil ürünleri için döngüsel ekonomiye doğru önemli bir adımdır ve ticari olarak geri dönüştürülmüş malzeme içeren ilk selüloz elyaftır.  REFIBRA elyafı ‘Azaltma, Yeniden Kullanma ve Geri Dönüşüm’ anlamına gelmektedir. Lenzing firması tarafından geliştirilen tanımlama sistemi ile nihai tekstil ürününde Refibra elyafı olup olmadığı tespit edilerek sertifikalandırılabilmektedir. Böylece tedarik zincirinin her aşamasında şeffaflık sağlanmaktadır. Can Tekstil çevre dostu TENCEL™ elyafı ile uzun yıllardır geliştirdiği kumaşlarla pazarda rekabet üstünlüğüne sahiptir ve yeni dönemde Refibra ™ elyafı içeren kumaşları ile çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine yaklaşmaktadır.

 LENZING ECOVEROTM: Lenzing firması viskon elyaf üretim sektöründe yılların tecrübesi ile çevre dostu ve izlenebilir viskon elyafı olarak EcoVero elyafını geliştirmiştir. Lenzing EcoVero elyafı sertifikalandırılmış, sürdürülebilir (FSC® veya PEFC® sertifikalı) ormanlardan sağlanan ağaçlardan üretilmektedir. EcoVero elyaf üretiminin geleneksel viskon elyaf üretimine göre daha düşük çevresel etkileri (emisyon ve su) vardır. Bu sebeple Lenzing EcoVero elyafı dünyanın önde gelen çevre üretim standardı olan EU Ecolabel ile sertifikalandırılmıştır. Kullanılan özel üretim sistemi ile tüm tekstil üretim adımlarından (iplik-kumaş-dikilmiş ürün) sonra bile Lenzing, nihai üründe EcoVero elyafını tanımlayabilmekte ve sertifikalandırabilmektedir. Can Tekstil olarak Haziran 2020 itibariyle üretim sürecimizde kullandığımız viskon elyafın %17’si Lenzing EcoVero elyafıdır.

BETTER COTTON: ‘’Better Cotton’’ çevre üzerindeki baskının azaltılması ve çiftçilerin geçim ve refah seviyelerinin iyileştirilmesini hedefleyerek yetiştirilen pamuktur ve daha sürdürülebilir pamuk üretimi için dünyaca tanınan bir standarttır.  Better Cotton Initiative (BCI), Better Cotton' u sürdürülebilir bir ürün olarak geliştirmeye kendini adamış bir girişim ile çiftçileri, pamuk elyaf çırçırlama tesislerini, iplik-kumaş-konfeksiyon üreticilerini, perakendecileri, markaları, sivil toplumu ve taban örgütlerini bir araya getirmektedir. BCI; ürün koruma uygulamalarının olumsuz etkilerini en aza indiren, suyu etkin kullanan ve suyun erişilebilirliğine ve toprak sağlığına önem veren, doğal yaşamı koruyan, lif kalitesine önem veren ve koruyan, insana yakışır is uygulamalarını yaygınlaştıran ilkeler gözetmektedir. Can Tekstil olarak Haziran 2018 yılında beri Better Cotton Platformu’na üye olup Haziran 2020 itibariyle üretim sürecimizde kullandığımız pamuk elyafın %18’i BCI sertifikalıdır.

ORGANİK PAMUK: Organik Pamuk, konvansiyonel pamuğa göre tamamen doğal yöntemlerle üretilmekte ve doğanın korunmasını destek vererek, sürdürülebilir tarıma olanak sağlamaktadır. Organik pamuk üretiminde süreç; üretime karar verilmesi ile başlar, sertifikasyon işlemleri için başvuru yapılır, organik üretim için en uygun alan belirlenir ve organik tohumdan üretimin son aşamasına ve tekstil ürününe dönüşünceye kadar bu süreç devam eder. Organik üretilen pamuklar, nakliye, çırçırlama, depolama ve tekstil üretiminin tüm aşamalarında geleneksel pamuklardan ayrı tutulmakta ve ayrı işlem görmektedir. Can Tekstil olarak bu bilinç ile üretimimizde kullandığımız konvansiyonel pamuk yerine organik pamuk kullanımını tercih ediyoruz ve bu süreci 2020 yılı itibariyle OCS (Organic Content Standard) ile yönetiyoruz.

UMORFIL BEAUTY FIBER® TEKNOLOJİSİ: Adını Latince “Umor” ve Fransızca “Fil” kelimelerinin kombinasyonundan almıştır. Umor nem, Fil iplik demek olup Umorfil “Nem kazandıran İplik” anlamında kullanılmaktadır. UMORFIL® tescilli bir teknoloji olmakla birlikte okyanus kollajen peptidini viskoz veya filament ürünleri gibi tekstil malzemeleriyle birleştiren supramoleküler bir teknolojidir. Çok iyi tuşe ve cilt dostu bir doku sağlayan fonksiyonel bir elyaftır. İçerdiği kolajenler vasıtasıyla nemlendirme sağlamaktadır. 16-18% ticari nem tutma kapasitesi ile yünden daha fazla ticari nem oranı vardır. Doğada biyobozunur özelliği ile çevreci bir elyaftır. Termoregulasyon özelliği sayesinde vücut ısısını dengeleyebilir. Yani kışın sıcak yazın serin tutar. İpek benzeri parlaklık, keten benzeri nem kontrolü gibi özelliklere sahiptir. UMORFIL® Beauty Fiber® UV-A ve UV-B ışığını emebilir ve cildi koruyabilir. UV-B koruması pamuğa göre 10 kat daha fazladır. UMORFIL® Beauty Fiber®'in mükemmel koku giderici özelliği, makine yıkandıktan sonra bile devam etmektedir. Tüm bu üstün özelliklerinden dolayı Can Tekstil olarak Viskon UMORFIL® Beauty Fiber® elyafını yeni koleksiyonumuza dahil ederek müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz.

EASTMAN NAIA™: Tamamen yenilenebilir ve izlenebilir çam ile okaliptüs ağaçlarından elde edilen selüloz, çevresel etkisi minimum seviyede kapalı döngü sistemi ile NAIATM elyafına dönüşmektedir. Tamamen sürdürülebilir, doğada ve suda bozunabilir NAIATM elyafını kumaşlarımızda kullanarak sizlere verdiği yumuşaklık, parlaklık, dökümlülük ve hafiflik, ipeksi hissi ile rahatlık, tazelik, serinlik ve kuruluk ile nefes alabilirlik ve nem yönetimi sağlarken lekelerin kumaş yüzeyinden kolay temizlenebilmesi, kullanım sırasında kumaşta boncuklanma ve kırışıklık oluşmaması, rahatlıkla yıkanabilmesi sebebiyle sizlere aynı zamanda kullanım kolaylığı da sağlıyoruz.

POLİ (LAKTİK ASİT) PLA: Poli Laktik Asit (PLA) polimeri şeker kamışı ve mısır bitkisi gibi yenilenebilir kaynaklardan üretilmesi, iyi mekanik özelliklere sahip olması, yapısı itibarıyla fonksiyonel özelliklere sahip olması, mevcut teknolojilerle işlenebiliyor olması, biyobozunur ve biyo-gübrelenebilir özellikleri sayesinde sürdürülebilirlik adına önemi ve kullanımı her geçen gün artan eşsiz bir malzemedir. Ar-Ge Merkezimiz bünyesinde yürütülen proje kapsamında PLA’nın iyi nem kontrolü, kıvrımlılığı, tutunma özelliği ile Yüksek LOI değeri (PLA Limit Oksijen İndeksi=26) ve UV direnci gibi üstün performans özelliklerini farklı sürdürülebilir lifler ile harmanlayarak tasarladığımız kumaşlarımızı müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz.